onsdag, december 08, 2010
Skärpning!!!
Höstens vackra färger har övergått till vinterns vita skrud. Och snart är det allt julerött som gäller. Härligt är det!
tisdag, oktober 12, 2010
Vilka underbara färger hösten bjuder på!
fredag, september 24, 2010
torsdag, september 09, 2010
Hösten på språng, kraftiga vindbyar utanför

Och i förrgår shoppade jag ett par snygga svarta stövlar, till mig själv. Så nu är jag på G för att klara höst och vinter.
tisdag, augusti 10, 2010
Möte!

På Wikipedia står så här om rådjur (Capreolus capreolus).
Rådjuret är en så kallad ”selektiv betare” och det innebär att de föredrar örter och lövträd och äter gräs och andra växter, med hög fiberhalt, i mindre utsträckning. Rådjuret äter även svamp.
Rådjur brukar rata lökväxter och liljeväxter och så gott som alla ranunkelväxter, det vill säga sippor av olika slag, julrosor, akleja, stormhatt och riddarsporrar, tagetes, fingerborgsblommor, brudslöja och vallmo. En del kryddväxter som malört, dragon och åbrodd gillar de inte heller, liksom grova grässorter som elefantgräs. Törel, purpurklätt, nepetor, ormrot, kungsljus, höstöga, daggkåpa, pärleternell, plymspirea och hasselört ratas också.
Rådjuret är ett litet hjortdjur, väger ca 20 till 30 kg, har ett hundskallsliknande läte. Hona och hane är lika. E en vuxen hane kallas bock och en vuxen hona kallas get. Avkomman under ett års ålder kallas kid eller killing. Getter som ännu inte fött kid kallas för smaldjur.
onsdag, juli 28, 2010
Bisarra berättelser och hiskeliga historier


Borgen innehåller många av tidens försvarsverk, som bröstvärn, falska dörrar och blindgångar, hål att hälla flytande tjära i, vallgravar, vindbryggor och andra dödsfällor. Allt med syfte att överraska angripare och skydda herrskapet mot bondeuppror. Borgen är 30 m lång, 12 m bred och nästan 26 m hög (gavelspetsen). Yttermurarna, som är 2,4 meter tjocka nedtill och 1,8 meter längst upp, går 2,5 m under marken.
Byggnadsmaterialet är ohuggen sandsten och kvartsit, hämtad från kusten vid Simrishamn. Hörnstycken, dörr- och fönsteromfattningar och de två nedre trapporna är av finhuggen kalksten från Gotland. Högt ovan ingången finns en karnap, en hängande utbyggnad, varifrån het vätska eller stenar kunde släppas ner på inkräktare. Samma syfte hade hålen i skyttegången, som strax under taknocken sträckte sig runt borgen. Runt hela borgen har en mur funnits men den är borttagen sedan länge.
Byggnaden rymmer fyra våningar - bottenvåningen innehöll brygghus, bakstuga, kök, matförråd och vinkällare, färskvattenbrunn och eldstadsanläggning för uppvärmning av hela borgen. Skorstenarna togs bort när byggnaden började användas till sädesmagasin.
En trappa upp fanns borgherrens bostad, vardagsrum och sovrum med privet (dagens toastol). Via två hål i borgstugans tak kunde eventuella inkräktare skjutas eller översköljas med kokande vätskor. Liknande skottgluggar finns på flera ställen i borgen.
Två trappor upp låg riddarsalen med en vapenprydd kalkstensspis. På samma plan låg också frustugan för slottsfrun och barnen. Fakta från Wikipedia
fredag, juli 23, 2010
Cupcakes igen!
torsdag, juli 22, 2010
söndag, juli 18, 2010
måndag, juli 12, 2010
Glasriket
tisdag, juli 06, 2010
30 grader
måndag, juni 28, 2010
Poolstegen på plats
torsdag, juni 10, 2010
fredag, juni 04, 2010
Sommarvärme :-)
Och vår backe på innergården blommar. Lupinerna börjar så smått att slå ut. Det är så vackert! Helt underbart!




Lupiner älskar vatten och därför har de dels en lång och kraftig pålrot dels omvänt paraplyformade blad som sparar varje daggdroppe. Lupiners blad är mjuka och gröna och djupt handflikiga med mellan 5 och 16 avlånga småblad som alla utgår från ett gemensamt skaft. Blommorna sitter i täta toppställda klasar, det vill säga överst på stjälkarna. De finns i en mängd blomfärger tex blå, lila, rosa, vit och orange i kombinationer. Doften är svagt men ljuvt syrlig. Frukten är en luden balja som innehåller många frön. Fröna är mycket hårda och måste blötläggas över natten före sådd.
söndag, maj 23, 2010
Svenska flaggan
fredag, april 30, 2010
Visst längtar vi efter våren!


Vintern rasat ut bland våra fjällar,
drivans blommor smälta ner och dö.
Himlen ler i vårens ljusa kvällar,
solen kysser liv i skog och sjö.
Snart är sommarn här; i purpurvågor,
guldbelagda, azurskiftande
ligga ängarne i dagens lågor
och i lunden dansa källorne.
Ja, jag kommer! Hälsen glada vindar
ut till landet, ut till fåglarne,
att jag älskar dem, till björk och lindar,
sjö och berg, jag vill dem återse,
se dem än, som i min barndoms stunder,
följa bäckens dans till klarnad sjö,
trastens sång i furuskogens lunder,
vattenfågelns lek kring fjärd och ö.
Vi lyssnade på vacker körsång, talare hälsade våren välkommen och bålet tändes. Nu är det vår!
Idag ska vi slänga strumpor, ta på den tunnare vårjackan - hoppas det inte blir alltför kallt!
torsdag, april 29, 2010
Gullvivor


onsdag, april 14, 2010
Tycker inte om rådjur...

Besökte plantskolan för att köpa barkmull som jordförbättring i rabatterna. Och självklart gick vi en runda och kollade om det fanns något spännande. Självklart fanns det mycket som var spännande. Vi fastnade till slut vid magnoliorna. Och det blev inte bara en utan två, Magnolia soulangiana.
Den magnolia som finns i trädgården, som efter tre år nu äntligen började växa till sig och blommade ifjol med ca 10 blommor, gick en tuff match på påskdagen. En råbock smakade på knopparna och avslutade måltiden med att feja hornen. Det blev inte mycket kvar av den ståtliga busken.
Så nu ståtar det två nyplanterade och en hårt misshandlad magnolia i vår vackraste backe. Jag tror det blir fint när de blommar. Blodmjöl är inköpt, i mängder, för att hålla rådjuren borta.
söndag, april 11, 2010
Blåsippan ute i backarna står

Blåsippan ute i backarna står
niger och säger: ”Nu är det vår!”
Barnen de plocka små sipporna glatt,
rusa sen hem under rop och skratt.
”Mor, nu är våren kommen, mor
nu få vi gå utan strumpor och skor.
Blåsippor ute i backarna stå,
ha varken skor eller strumpor på
Mor i stugan, hon säger så:
”Blåsippor aldrig snuva få.
Än få ni gå med strumpor och skor,
än är det vinter kvar” säger mor.
Visste du att myrorna hjälper blåsippan att sprida sina frön? Efter blomningen böjer sippan ner blomskaften mot marken. När de gröna små fröfrukterna mognat bär myrorna iväg dem till myrstacken där de äter upp den vita delen som är oljerik. Därefter lämnas resten, som innehåller fröet, i närheten av stacken. På så sätt får blåsippan sina frön spridda till nya platser.
söndag, april 04, 2010
Första gången i år - GRILLAT!
fredag, april 02, 2010
Konstrunda


måndag, mars 22, 2010
Våren har kommit till trädgården
söndag, mars 21, 2010
Vårdagjämningen
Dag och natt är inte exakt lika långa vid vårdagjämningen. Detta förhållande inträder något dygn tidigare. Det beror på ljusets böjning/brytning i atmosfären som innebär att solen kan lysa på lite mer än halva jorden på en gång. Det medför att dagen blir längre och natten kortare än den annars skulle ha varit.
Dagarna omkring vårdagjämningen går solen upp rakt i öster, och omkring tolv timmar senare går den ner rakt i väster. Om man bortser från områdena närmast jordens poler är dagarna kring vårdagjämningen ungefär lika långa över hela jorden.
Fakta från Wikipedia.
lördag, mars 20, 2010
lördag, mars 13, 2010
Italienskt tema
Gamla stolen som ny!
Möbelrenovering - den gamla stolen fick nytt liv. Alla träytor polerades med bivax, med mörkbrunt pigment i. Ett himla snyggt svart tyg kom på och alla häftklammer doldes under svarta band. Och som krona på verket en snygg kudde - grafitgrå botten, med vita blad och gråblå blommor.
På väggen ovanför stolen passade tavlan vi köpte på auktion. Och den gamla, mindre snygga, elementet doldes med ett nytt snyggt elementskydd. Allt blev så himla bra.
tisdag, mars 02, 2010
Jag längtar till våren!!!

Det ligger fortfarande snö överallt men allt mycket trevligare, gladare och bättre när solen tittar fram. Och då längtar jag till våren. Till alla blommor som ska växa upp ur jorden. Jag får nöja mig med ett stort fång tulpaner - de är så härliga, så mycket vår!
lördag, februari 20, 2010
Snön bara vräker ner!
Vilken mängd snö. Det är helt otroligt så vackert det är med all snö. Jag kan inte minnas att vi haft mer snö än nu. Och det kan jag ju inte heller - det har inte varit så mkt snö i Skåne sedan 1929. Det saknades bara två centimeter för att slå det 81 åriga snörekordet.